16.09.2013 г.

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!

Добро утро, скъпи мои! След малко ще гладя ризата на моя ученик за първия учебен ден. Имам си племенничка-чисто нова гимназистка и племенник-чисто нов първолак - в Кърджали. Родата е разпределена по първите учебни дни, а лелята ще гледа снимки довечера. Винаги е вълнуващо откриването и жуженето в двора на училището. Нали съм дете на двама учители, но не и само заради това и аз преживявам началото на новата учебна година. Спомням си как се гледахме един друг- колко сме пораснали през лятото...Чиновете ставаха все по-малки за нас и все по-неудобни, докато растяхме. Учителите, особено добрите, бяха високи авторитети. Беше време без телевизии и смазващо количество информация, която те залива отвсякъде. Затова романтиката и влюбването имаха място в училището.
"В това тъмно място" - както го нарече скоро един светъл творец от Стара Загора. Да, училищата ни са са такива - тъмно място за задължителни знания, а не за радост и удоволствие от ученето. За задължителни предмети и незадължителен самостоятелен избор. За много академични знания и малко приложни магии. Колкото и да си учил, можещ и знаещ, има неща в живота, които не се калкулират - като късметът например. Но има и много, които в училище не се преподават - да бъдеш инициативен, самостоятелен, да излагаш свободно собственото си мнение, да си търсиш необходимата информация, да се оправяш с документи и институции, да си активен гражданин, да знаеш как да се включиш в живота на общостта, на града си и тн
И после - в 21 век отдавна е променена визията на училището. То не е мястото, където учителите учат учениците. То е мястото, където се срещат учители и ученици, за да се учат един от друг. Без "Излез на дъската", но задължително с излизане от егото.
Погледах разни филмчета през лятото, видях преди 10 години с очите си в Америка - знам, че съм права. Но кога ще се промени училището ни от килийния си вид /началото на 20 век/ - това не знам...
ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН на всички ученици и на учителите, които имам честта да познавам по-отблизо като добри професионалисти и хора /доста са и ако ги изброя, ще забравя някого/!!!
Желая ви светло начало на седмицата и да ви върви на наука!


Няма коментари:

Публикуване на коментар