20.09.2013 г.

Хайку за луната и красивия ден!

Добро утро! Ама че луна се е възцарила над блоковете точно пред мен. Прелитат черни птици и на фона на тази бяла луна картината става за сутрешно хайку.
Бяла луна.
Черни птици.
Ноти на утринна мелодия.
автор:аз
Съчиних го току що. Иначе покрай Мадам Бътерфлай четох доста хайку от антология. Този стил си има метода на писане, не се импровизира. Има доста българи, които са отличени за своите хайку на световно ниво. Има разни конкурси. Винаги много ми е харесвало. Винаги точно пред очите ти изниква картината на това, за което простично се пише. Само един пример:
Ореолът на луната.
Ухание на сливов цвят
струи към висините.
 Бусон
Красиво е, нали? Нека днес да ви съпровожда такава изчистена и класическа красота, каквато е тази крехка, дребничка и изящна поезия - хайку. Петъкът си е много красив ден, зареден с романтика. Дори и когато се струпва най-многото работа. Обикновено така става. Дори и така. Все пак идват два волни дни. А вечерта в петък си е само за теб. Моята ще бъде в Операта, то се знае, премиера. Когато прозорците откъм фоайетата светят, става приказно красиво. Така и ще пораснат младите, без да знаят, че дамите са имали специални тоалети за посещение на Опера. Дълги рокли, или официални рокли, ходели са много красиви, с кожи, капели, ветрила....На откриването на Операта след ремонта видях такива дами. В понеделник на концерта в галерията имаше една - с лилава шапка и тоалет, много изискана....
За днес кодът е лунен, може да си сложите сребристо, златисто, в някакви варианти, може и леко само лъскавеещо, както си решите. За вечерта обаче - обилно се посипете в лунна светлина навсякъде.
Спорен ден и приказна нощ!


Няма коментари:

Публикуване на коментар