28.01.2013 г.

Понеделник - Ангел в снега

Бавничък този понеделник. Бавничко се надигна от постелята, дълго и сладко се прозява, търси си чехлите сума ти време, бавно сложи кафето, бавно се свари, седна да през прозореца и се загледа...Още гледа навън снега. Минах няколко пъти край него, ухае на бебешки сън, как да му кажа, че по-бързо трябва да се стяга и да излиза навън? Жал ми е. Сложих му бисквити за кафето, питах го дали има риза за гладене. Той мълчи и гледа навън и се усмихва на себе си. Според мен е сънувал нещо хубаво и още е в съня си.
Понеделник е глезеното дете на седмицата. Първородният, наследникът. Той знае, че е натоварен с много очаквания. А как му се иска да се поглези....Има нещо детско в него, дали защото цели два дни си е играл на воля и до насита? Тези последните дни гази в снега, прави човеци, дълго изследва красотата на зимните дървета на Аязмото, прави "ангел в снега", махайки с ръце....Сега ще хваща делника за ръка и ще тръгват навън. Толкова му се иска да хване снежните пътеки на Аязмото, вместо снежните тротоари...Разбирам го напълно, затова съм добра и мила с него.
Размечтаването е свършило, докато пиша тук и понеделникът идва с вълнено сака с арт-кръпки на ръкавите, поло и джинси. Прилича на преподавател по философия в Станфорд - сериозен, достолепен и артистичен. Симпатяга е тоз понеделник. Бързо се организира - помечта си и се стегна деловито. Ето, той зададе днешният дрес код - топло, топло, топло. Вълнено сако, шал кашмирен, непременно топло и удобно, ако сте пешеходец, пък и иначе. Ръкавички за снежни топки или човеци, носни кърпички уханни, повече вит.С и зелен чай и студът ще бъде преборен през деня. Може на връщане от работа, на път към дома, да направите ангел в снега, той ще си е вашият ангел! Хубав понеделник!

1 коментар: