3.02.2014 г.

Понеделник на будния гражданин на републиката

Ето че понеделникът дойде, добро утро! Той е красив, защото е нов, ще мине бързо и пак ще дойде петъкът на свободата. В бленуване на края на работната седмица внимавайте да не пропуснете съществени събития. Като танцовия спектакъл "Споделено пространство" тази вечер в Операта.
Като утре - общественото обсъждане на общинския бюджет в Общината. Щом искате продължение на рубриката "Да гледаш живота право в очите" ето - днешното продължение ще е за общинския бюджет. Това е важен документ, който мнозинството си мисли, че не го засяга. Напротив - там са цифри, но и философия, намерения, перспективи. Добрият гражданин на един град и държава владее езика на документите и може да борави с тях. Знае, че има права и задължения. Право на гражданина е да подаде в Общината своето предложение за новия Бюджет - някъде до първите дни на декември. Да пази входящия номер на документа си. Да иска на подобни обсъждания като утрешното отговор - дали предложението му ще влезе за финансиране и изпълнение. Защо, по какви причини- не е влязло, кога ще влезе?
Преди 10 години на обучението ми в Америка в първата община на град, голям колкото Стара Загора /Сидер Рапидс, щата Айова/ ни направиха среща  и бяха поканили специално един активен гражданин и журналист, който забележете е критичен към общината. Гражданката беше домакиня, не работеше и от компютъра си вкъщи, гледайки документите на Общината, публично изнесени, разкрива една /по наши мащаби прилична/ далавера. Че се канят да закупят мокет, който струва да кажем 15 лв/км.м. за 35 лв/квм.
Журналистът-критикар беше симпатяга и подари на всички 5 човека в моята група по една книга "Пазителите на истината". Общинарите, които го бяха довели - се отнасяха към него с уважение и респект.
Може да направите и вие опит да разгледате предложението за най-важния документ на Общината - нейният бюджет, на страницата на Общината /намерих го специално за вас, не е публикувано на първа страница, там е само отчетътhttp://www.starazagora.bg/bg/biudzhet/biudzhet-za-2014-godina/ и и да присъствате утре на общественото обсъждане от 17 часа.
Но първо днес вечерта - на танцов спектакъл. Аз лично нали съм "вътрешна", ще го гледам за трети път. Отнася ме в 21 век в цивилизовано място и забравям, че в БГ сме в края на 19тия век всъщност. Днес ще ударя и едни дръзки ботуши - който ме види, да ми завиди. Денят е подходящ за дръзко облекло - нещо, с което да влетим в новата седмица. Ми така де!
Айде спорна и красива да е за вас! Поздрави от Синоптичната служба!


Няма коментари:

Публикуване на коментар