5.02.2014 г.

За Сряда - доброта и движение

Добро утро и честита сряда! В Синоптичната служба младши експерт Радо е този месец първа смяна на училище и ме буди. Навън е сребристо-тъмносиньо небето и един от хълмовете на Аязмото се вижда, както в студентските ми години се виждаше Витоша в прозореца. Мммм, идилия. Квартирата ми в кв.Изток беше голяма и хубава стая в огромен  апартамент и си имах съквартирант в далечната стая през хола. Живяхме си славно с Ванката - от деца в съседни къщи до студенти в съседни стаи. Моето друго братче...
Един хълм в прозореца и спомените те отвяват в посоки и времена. Делникът обаче чака на вратата да го пусна да влезе и няма как. Ще го почерпя с кафе, но без закуска - че почна ли да ям от сутринта, цял ден ми се яде. И го правя. Най-безхаберно. Делникът казва, че и кафе му стига. Напоследък той е ужасно объркан от безсмислените човешки дела, с които го товарим. От безсърдечието, от злобата, от прокуждането на можещите и знаещите - надалеч от точното им място. Направо се сбърка горкият делник. Той каза, че се ражда всяка сутрин добър и справедлив, а ние разтоварваме върху него отрицателности. Вярвам му...Напоследък преминават през сърцето ми тъги на приятели, които то припознава като свои собствени. Не че нещо особено мога да направя, освен да ги прегърна - приятелите. Противодействие срещу злобата от човешко естество няма, там Вселената действа - когато е готова и каквото направи, все е точното. Мога да я помоля да действа по-бързо, но тя напоследък го прави. Напоследък е бърза и решителна.
...Току що решихме с делника, че засега ще отложа носенето на поли и рокли - до по-трайно затопляне и пак ще се намъкна в панталоните. Убедих го, като му обещах, че ще ида на йога довечера. Той много държи на движението и все ме укорява, че не ходя по-често.
Така...Днес се разбрахме, че е сряда и е женски ден - което предполага малко по-подчертано нагиздяне и накипряне. Макар и с панталон, ще си накича някое герданче и ще поемем скоро с делника, моето сутрешно другарче.
Спокойна сряда и не забравяйте движението!

Няма коментари:

Публикуване на коментар