10.01.2014 г.

За "Спасяването на Мистър Банкс"

Добро утро от хремавата /още/ Синоптичка! Ще изчакам кротко да си мине там настинката, колкото време е решила и това ще е.
Сега искам да ви напиша за филма, който гледах вчера /а докато го гледах, интересно - никаква хрема нямах/...Обичам явно думата "прекрасен", защото бих я употребила и за "Спасяването на Мистър Банкс". "Прекрасен" е дума от речника на една класическа романтичка, каквато съм.
Да започна със закупуването на билетите. Двете сме със Снежка и в салона са купени още 2 места. С момичето хубаво на касата водим разговор, какви филми се търсят и защо този чуден филм ще има 4-ма посетители в деня, в който билетите са на промоция. Момичето е на наша страна и то обича хубавите филми, но продава фантастики главно. Става ми криво, не че не си го знам...
Започват рекламите на новите филми. Харесвам поне още два, които при 6 човека в залата /дойде и Зорето с приятелка/, едва ли ще стигнат до Стара Загора./ Хората си гледат продажбите все пак. И затова бичат фентъзите до дупка./ Постепенно в залата идва още малко народец и ставаме почти към 12 души....
Почва филмът - вълшебно, защото в началото са дете и баща, който прави детството  приказно. После порасналото дете Памела Травърз /авторката на Мери Попинз/, с душа останала в детството. Стават с Уолт Дисни две пораснали деца. /Към 20тата минута две възмутени булки си тръгват, защото не били гледали по-скучен филм от този и леко се втрисам душевно../
....Диалозите във филма вървят - разкошни, истински. Слушаш най-красивият английски език, който скоро не си чувал. Тя говори литературно, изискано, изключително...Има акцент и стил, който в 21 век вече го няма и в антиквариатите дори.
Филм, който те прави добър, нежен. Както обичам да казвам "вдига те над земята".
Решима съм по въпроса да намеря координатите на шефовете на тези МОЛски кина в града и да им пиша. Да ги помоля да си затворят очите за финансовите резултати и посещаемост и да ни "отпускат" тук, в наше село, ТАКИВА филми, като "Спасяването на Мистър Банкс" - поне веднъж месечно. Поне веднъж месечно, поне един такъв филм да се яви сред всичките екшъни и фентъзита Девойката на касата каза, че е излишно да мечтаем да дойде френски филм, защото са опитвали, но не се е продавал изобще /както казват в СТЗ/.
Леле че дълго се получи това моето излияние  таз сутрин...Прогнозата днес е благоприятна за всички вас, носи се розово, ходи се на концерт в Операта довечера. Това е също от местата, където може да усетите, че сте "вдигнати над земята".
Поздрави от Синоптичната служба!

1 коментар: