31.01.2014 г.

Когато гледаш света право в очите

Добро утро в петък! Здравей, ти, о, последен работен ден! Какъв ли ще бъдеш днес и какво ли ще насътвориш в тази пълна обърквация навън? Днес прогнозата ще е с елементи на див реализъм - който иска, да не чете нататък.
Луис Карол можеше сега да живее в България и да пише продължение след продължение на Алиса. Такава гротеска е наоколо, ако решиш да погледнеш света право в очите. Да го гледаш право в очите, докато някой пръв мигне.
Докато на 50 000 души от областта не са изплатени заплати от миналата година, 50 души само в Стара Загора си гласуваха по 700 лв. /досега 160-200 лв/ затова че са избрани от Народа за общински съветници. Апропо, те по презумция са достойни хора с друга работа и заплата, тази е за свършената "на полза роду". Дето я вършат и разни фейсбук-групи, без възнаграждения. Дето я върши един местен вестник с името "Национална Бизнес поща" - той решава за цялото общинско управление, администрация и общински съвет взети заедно, фейсбук-групи, Народно събрание, Парламент, ЕС, ООН и прочие. Без възнаграждение, "на полза роду" и Стара Загора на 8000 години - да живей!
Тези месеци се смениха директорите на библиотеката, от вчера и на музея - последният направо исторически неадекватно. Зимата е идеалното време за конкурси и исторически решения, защото никой няма да излезе по улиците. Ще излязат на улицата само нови 600 безработни, казват от Бюрото по труда, очаквало се масово съкращение от няколко фирми.
Тъжна и жалка картина като за толкова красив петък, какъвто е навън. Кофти е да гледаш света от упор - днес пробвам и усещам игличките му в очите. Ако наточа повечко перото си и го топя в тъмното мастило - мога да напиша реализми оттук та до облаците.
Нека обаче да завършим прогнозата със златистото мастило и със заобленото накрая перо. Имам си книга за уикенда, филми изтеглени от Замунда-та за гледане, йога-за посещение...Какво ми трябва още? Упражнения по гледане на света право в очите, че много бързо си отклонявам погледа.
Чай с аромат на липа, да ми спомня за детството. Вълнени плетени на ръка чорапи-с тях няма и помен от студа. И шепа читави хора,с които да оцеляваме заедно.
Хубав и спорен ден от мен и Синоптичната служба! Честит ни петък!

2 коментара:

  1. Хубав и топъл уикенд, Уле!
    Страхотно си го описала този тъй разбунен петъчен ден!!

    ОтговорИзтриване