4.10.2013 г.

С усещане за историчност в този ден

Добро утро! Днес небето е като древногръцка трагедия - мащабно, плътно, драматично, исторически обширно, с широк преден и дълбок заден план. Сигурно представата ми е, защото работно съм на вълната на историята за Дидона и Еней и в главата ми са богове, богини, битки, любови, обречености и прочее...Може би защото днес в Стара Загора ще има дело на историческа тематика - мюфтийството си иска джамията в центъра...Денят се очертава исторически или поне ще бъде с история, която се помни - още от сутринта му личи.
Дълги години Общината в моя роден град се защитаваше в дела - да не вземат сградата на Историческия музей, бивше духовно мюсюлманско училище. Каква е таз демокрация, дето ни връхлетя вече толкова години, че в нея всеки може да съди другия за всичко - въпреки очеизвадните несъстоятелности?! На принципа "аз да си поискам -пък ако ми го дадат". Реституции на паркове, дела за действащи музеи...Да намираме работа на съда ли, на патриотичните организации -за протести ли, да се настройваме едни срещу други ли...Нямам нормално обяснение. Всичко е възможно в тази наша държава - само че не в постигането на американската мечта, а в забъркването на големи каши и самостопирането на процеси, които вместо да тичат напред в 21 век - куцат и се влачат 24 години с темпото на времето на газените ламби.
Надявам се Джамията да си остане Музей, в който да гледаме и слушаме концерти - акустиката и е чудесна. И изложби, и всякакви красоти.
Въпреки че просветлява навън, се облечете добре - предвид ненадейните студове, които свиха в началото на уж циганското лято. Непременно си наметнете или вземете шал, който е като втора дреха и пази от внезапен хлад на работното място. Вземете си три шепи усмивки, две шепи хубави мисли, също толкова добри думи и давайте смело напред в деня.
Спокоен ден от Синоптичната служба!

Няма коментари:

Публикуване на коментар