1.10.2013 г.

Празникът на Музиката

Добро утро! И природата празнува днешния Международен ден на музиката с концерт за дъжд, капчуци и вятър. Цяла нощ маха палката невидимият диригент и се труди оркестърът, за да сътвори това произведение.
Може да се каже, че днес празнува целият свят и природа, защото всичко е музика. Но всъщност е Денят на малцината, които владеят езика на нотите. И в световен, а особено в национален план - наистина са малцина. Според мен са по-малко и от лекарите, които владеят латинския и езика на рентгеновите снимки, клинични изследвания и тн.
Музикантите са особено рядък вид. И нашата държава прави всичко възможно, за да ги направи във вид за Червената книга. В Консерваторията семестриалната такса да учиш пиано е над 500 лв /по-висока, отколкото в Университет в Германия/. Вместо да плаща на децата, за да учат музика. За заплатите в т.нар. "културни институти" - те не са просто обидни, то си е направо легално пропъждане. Администриращите културата в нейното министерство говорят за ниско качество на продукта, за да дават още по-малко пари. А за мерките да се подобри качеството, не споменават. Дори не идват на премиери в прованса, че белким лично дегустират продукта. Това е обидно за местната култура, която в момента има мисия да пази на острова си оцелелите от Голямото обрулване на духа, спасените в малките лодчици на собствените си ценности - от цунамито на Чалгата и всякакви природни явления на демокрацията в БГ вариант.
Затова - да обичаме музикантите у нас, да изискваме учителите да водят децата да слушат музика /поне да се насилят да ги доведат веднъж в Операта/, да има повече музика още в детските ясли и градини /че да са пълни Музикалните школи и училища после/ - или да затваря който иска оперите и филхармониите /че да не се харчат пари/ и да гледаме Унител-Класика по ТВто. Или да плъзнем по новите магистрали до столицата, където да се насладим на два часа качество и да се върнем обратно, похарчили половин заплата.
Честит празник на всички вас, днес се слуша музика в неограничени количества, а довечера може пък и да дойдете да чуете великата "Кармина Бурана" в Операта. Ако не дойдете - си е за ваша сметка, както обичам да казвам.

1 коментар: