28.06.2013 г.

Ефективният петък

Добро утро в този интересен петък! Небето навън не е спокойно тази сутрин, цветът му не е бистър, сиво е. Пак нощем са излизали лошите духове. Ей, не можахме да се преборим за чисто небе над Стара Загора, толкова години вече. Вероятно го правим неефективно, както и повечето неща от най-дребен до най-едър план.
По тези ширини сме изключително талантливи да си хабим усилията неефективно, да сме разточителни на приказки и действия, да сме неорганизирани. Големи администрации, ниска ефективност. Нявсякъде. Все в такива среди ми се случва да работя, с изключение на първата ми работа в частен вестник. Там бяхме от зори до здрач една шепа хора - минимум хора за максимум работа. В частния сектор е не просто обратното на държавния, а рязко обратното - пести се на максимум от хората, но не и от работата.
Така обаче не се постига равновесие, а само несправедливост и неефективност. Вече 24 години минаха, а демокрацията ни е смешна и гротескна. Пътуваме в чужбина май само да носим гледки във фотоапарата си и някой и друг тамошен вирус. Така и не се научихме да различаваме  най-доброто и приложимото тук и да го пренасяме през граница в багажа си. На "багажа" зад челото никой не слага мито.
Протестите навън също са неефективни. Иди си ти, да дода аз, защото съм Спасителят в ръжта. Видя се вече, че няма Спасители за този народ, защото той не ще спасение. Спасение се иска искрено и лично, то най-вече е лично. Не спасители, а водачи му трябват с ясен дневен ред за задачите, които не търпят отлагане.
Много делова стана таз прогноза като за петък, но така се получи. Уредите на Синоптичната служба отчетоха тези показатели. Днес ви желая делово и разумно да приключите всичките си задачи, да си разпределите времето, силите и енергията за наистина важните неща, да бъдете ефективни.
Може да сложите и нещо синичко по себе си - за късмет. Защото и той трябва да се отчита като ДДС във фактурата на живота. Да не говорим, че е доста важен, може би най-важният в осчетоводяването на дните ни.
Приятни почивни дни от Синоптичната служба! До понеделник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар