1.07.2013 г.

Следморският ми понеделник /съчинение по преживяно/

Добро утро,мили хора! Синоптичната служба беше на обмяна на опит на морето - за кратко. Прибра се, но само телом. Духом е там, да знаете и да не и се сърдите понякога за обърканите прогнози.
Черноморец е китно и поддържано градче. Вечерта срещу Петровден голяма заря отбеляза незнайно какво - според мен началото на активния сезон. Приемам за себе си, че е така. Беше празнично и зарята беше щедра. Гледахме я от заведение на главната улица с бели столове и маси на самата зелена ливада. Инфраструктурата е поддържана в идеалния център и див пущинак в околностите. Пред хотелчето ни ливадата не е окосена, а са 50тина метра най-много. Дръжките на вратите падат, одеалата са 1 на 3ма души, възглавниците - високи, та се прегъват вратовете на две. Удобството и прегледният вид не зависят от Орешарски и от правителството, което искаме да падне, за да дойде следващото. От 24 години на морето е така - тъжни гледки, които искат да ги захванеш и оправиш с двете си ръце.
Така и в Созопол - любим мой и ненагледен. До църквата в началото на Стария град има разкрит и добре показана археология. Сграда със зидове, чудесно! Туристите се снимат вече. Има поставена машина, която указва, че ако пуснете в нея парички - ще отидат за продължаване на разкопките. А табела - какви са те, какво виждат очите ни - няма! Нито на български, нито на руски, нито на английски. Няма табела и това е. По-нагоре уникална сграда вече зее само на стени останала. Срещу любимото ми джаз-заведение Мишел продължава на дъне чалга-заведение. Правителството ли да падне и новото ли да дойде, че да подреди Стария град, да вдигне руините? Нещо май не разбираме както е нужно понятието "частен имот". Той е неприкосновен, но за стопанисването му важат всички закони, които са и за останалите граждани потребяваме, че и още повече.
Не исках моята прогноза да се получи тъжна или ядовита. Но много обичам морето си. Няма такова усещане, каквото е във водата на Черното море. Другите са доста агресивно солени, а нашето е копринено /когато не е мръсно от водорасли и др.неща/. Няма такъв пясък и такова слънце...Обичта те кара да искаш всичко да е красиво.
Поздрави от Синоптичната служба и непременно днес си наречете няколко действия, които зависят от вас самите - в чест на себе си и на морето. Аз започвам диета, ще щадя повече кожата си, ще свалям любимия си пръстен у дома, защото съм повредила седефите му /ми препоръчаха в Созопол в магазина, от който го купих преди години/ и тн
Днес си сложете нещо тематично морско и смело поемайте напред в делника! Успешен нов месец и приближаване към морето...


Няма коментари:

Публикуване на коментар