25.07.2013 г.

Доброволческият четвъртък пристигна

Добро утро, уважаеми потребители на услугите на Синоптичната служба! Въздигна се поредният красив летен ден - виждам го от прозореца, право пред мен е, блести в сребърно днес!
Приготвила съм му различни задачки и усещам от сутринта, че ще е благосклонен и ще ги изпълни всичките. И този четвъртък е добър и красив и джентълмен отвсякъде. Поощрява хората, които мислят и работят извън само личния си интерес - а за доброто и на другите. Въобще 20-ти и особено категорично 21-ви век са вековете на солидарните хора, на тези, които помагат на другите, работят и гледат по-далеч от носа си, на доброволците, на работата за общото благо.
Но тук не го разбираме. В родината ми, колкото и да си я обичам, е диво изоставане по отношение на вековете. Ако помагаш или работиш за общността, без облаги за себе си - си див чудак и направо леко към средно смахнат. Сещаме се за доброволната работа, за участие в неправителствени организации, за лична активност в полза на другите хора - когато напр.опре да се пишат препоръки за деца, които ще кандидатстват на учат или работят в чужбина. Там всеки час общественополезен труд се брои за голямо предимство на кандидата. Всеки час! От малки ги учат да се занимават с такива дейности.  А ние от малки ги мотивираме да гледат личната изгода и "има ли хляб", "престижно ли" дадено занимание или учение? Всъщност хляб навсякъде има и всяка професия е престижна и носи пари, ако си особено добър в нея.
Та днешният четвъртък ми е за обществено полезна една дейност, която ще извърша в тихото време на отпуската. Освен това ще стягам багаж за планина и връх, който ще покоряваме /аз докъдето стигна де/.
Желая ви на всички спорен ден, поне едно извършено добро, да си сложите нещо закачливо и с усмивката напред!

Няма коментари:

Публикуване на коментар