5.07.2013 г.

В петък - търси се....колективната воля за добро

Добро утро, скъпи приятели! В последния работен ден може ставането от сън е доста тежко, главата тежи и очите не щат да се отворят. Но новият ден идва, за да донесе нови надежди. Нови срещи, ново начало, на гости за завършек на деня - все очаквания за хубави неща. Петък е специален ден. Казват, че каквото захванеш в петък - все ще върви. Дано е така, че има да се захващат днес няколко неща. И лични мои, и касаещи повече хора. Пожелавам си да е на успех.
Когато има слънце, някак всичко наоколо е ведро и оптимистично. Не знам как сбъдват и случват такива прекрасни сгради, идеи, изкуство хора, които творят в мрачни страни - мрачни откъм слънце имам предвид. Направо не знам, как става. Сигурно мечтите им са по-силни и са в силна светлина.
Виж в страна като Италия е лесно - там всичко ликува в слънце и красота. Мисля че там е раят на земята, запазен като страна-музей за посетители под стъклен похлупак.Там е пиршество на всичко - цветове, идеи, архитектура,....всичко. Нито преувеличавам, нито възхвалявам, нито чуждопоклонича, обичам си Родината. Италия обаче е приказка - разбира се моят поглед е на турист, не повече и не мога да разговарям за другите неща, които не познавам извън пищното видимо, което там е насреща ти.
Та така, Слънцето е приятел на страните, в които не достига достатъчно колективен талант да се справят с проблемите. Този колективен талант притежават в мрачните и студени страни на Европа, защото топлината и светлината те произвеждат с много труд, воля и колективни усилия. Говоря за топлината и светлината в сърцата, за това да ти е уреден живота, да ти е спокойно в бита, да си щедър и благороден, защото елементарните ти потребности са задоволени. Скандинавските страни са винаги давани за пример като социални страни - пример за колективната воля на всички да им е добре, на всички хора от страната. Не на определени групи, не да има огромна разлика между бедни и богати и да няма средна класа.
Колективната воля за добро и да творим светлина и топлина помежду ни - ни липсва като народ и нация. Генетично ли сме обременени, не знам? Отчайваща работа!
...Но днес е петък и отчаяние няма. Всяко усилие за добро е добро. Днес си изберете нещо ведро и закачливо, лятно и лимонадено и с усмивка напред в делника!
Спокоен петък и приятни почивни дни! Синоптичката ще се отдаде на книги, движение и дълго пиене на кафета с дружки!


Няма коментари:

Публикуване на коментар