14.03.2014 г.

Лети мисъл, на златни криле....

Здравейте! Мислех днес да не пиша, просто защото ми се събра много и имам толкова много за /не/казване, че не знам откъде да започна...Затова ще се опитам да наредя как си думите за вас, защото си мисля, че може би ги харесвате. Днес ще има изложба в Зала Байер - Белин Мартинов и приятели и после Набуко в Операта. Елате на което си искате. Днес не ми се препоръчва нищо. Всичко в този град ми е обезмислено в последните дни от всеобщия непукизъм, ниско ниво и стремеж към личната угода. За кого е тази културна програма? За кого е обходил цяла Европа Маестро Димитър Димитров - да донесе чертежите на тази Опера и да я изградят? Открили са я точно днес, на 14 март 1971 година.
Довечера ще гледам "Набуко". Не съм я гледала досега, представяте ли си - Вашият културен глашатай! Намерих думичките от онзи любим хор, но мисля че преводът не е най-добрия:

Хор на поробените евреи (из оп. "Набуко")

О, ти мисъл, на златни криле лети 

и простри се над хълми и долини;

там където прохладен повява 

сладкият зефир на родния край.

Поздрав дай на бреговете Йордански, 

на Сионските кули разрушени;

там, където във спомен се були 

нашата скъпа и злочеста страна.

Арфо златна, кажи на съдбата,

над върба плачеща и стаена;

ти кажи на душата ранена 

за далечните минали дни;

ти от съдбата изтръгни 

звук на горко ридание

и в нашето страдание дай ни 

на дедите ни храбростта.
Та така....Както и каквото си пожелаете - от всичко има по много в Стара Загора. Толкова много, че е станало досада за местните си жители. Отдавна казвам, че трябва да остане на минимум, за да се цени. И да се пътува до Пловдив и София за опера. Или да се дават пари и да се гледа наживо в кино салон. Такова облекчение за общинския и държавен бюджет!
Май се извинявам за първи път, ама ми е криво. Американците пак са направили цял филм за 5ти свои сънародници, които са спасявали картини и произведения на изкуството през Втората световна война. Цял филм с бюджет милиони сигурно. И хорът на поробените евреи в Метрополитен, Ню Йорк е от поне 100 души, като гледам http://www.vbox7.com/play:4a72e85160
А тук за едната добра дума иде рече. И нея все я няма и няма - генерално и лично. Не че няма цветя на сцената на премиери - от този и онзи. Само дето думата, думите ти няма....Те летят на златни крила някъде....далече от тук.
Хубав ден и спокойна събота и неделя!



Няма коментари:

Публикуване на коментар