20.03.2014 г.

Сутрешно слово за едно племе

Добро утро в този категорично пролетен ден! Днес не мога да предложа литературно описание на небето, защото няма облаци/облачета, дюс е - както казват бабите. Старите думички са очарователни, то си е един филологичен антиквариат /или модерно казано винтидж/. Събирам си разни, които ми направят особено впечатление - особено на местния диалект, който е хубаво да се изучава, особено от пришълците като мен. "На футата" с ударение на "у" е един от любимите ми местни изрази - значи набързо. "Агале агале" е "бавно", "несмаслено" значи едно такова, никакво...И разни такива едни оригинални думички от този край. Във всеки край ги има и те са физиономични, както казва учените хора.
В наше село Стара Загора различните хора не са много на мода. Наричат ги "култураджии" - за нормалните хора те са нещо като циркаджии, халтураджии, катунджии, стопаджии, обирджии, скандалджии, гуляйджии....Не са чорбаджии и сметкаджии. "Култураджиите" са една неясна, необособена маса, която се мъкне да хленчи за пари на чорбаджиите, свири, пее, танцува, играе нещо си там на сцената, драска там нещо /рисува де/, чете и пише стихове /моля ти ви се!/ - вместо да събира пари в торбата за зимата. Не строи, не налива бетон и цимент, не забива антипаркинг колчета, не рисува хоризонтална маркировка /пешеходни пътеки/. Все мрънка, все критикува, все не и стига, своенравна е, не ходи под строй, вряклеста е, говори със сложни думи, на всичкото отгоре се е самопроизвела в "духовни хаджии" и пречи на реномето на "редовните хаджии". Тази критическа маса на "култураджиите" не е желана на обществените софри и важни форуми. Тя е желана да забавлява и да свири на ухо на Големите хора, открай време. Да ги забавлява и развлича. Да им отпуска напрежението, което придобиват в усилията си да управляват, направляват, крадат, крият, мажат и лустросват. Това е голямо усилие и много важна работа.
...Пуу пепел ми на устата журналистическа! Няма повече да се отвличам в посока "право в очите". Ще ви драсна два три реда за дрескода и културната програма днес и ...айде, отивайте да работите! Червенокосата и неукротима и талантлива Виолета Бончева представя днес от 18 часа в Радио Стара Загора новата си книга, може да идете, препоръчително е да се чете поезия пролетно време. http://www.radio-sz.net/radio/index.php/novini/lyubpitno/3408-premira-na-lilium-v-radio-stara-zagora /няма да спра да я харесвам таз Виолета, въпреки че ме е венчавала преди 22 години!/. Съответно в нейна чест днес ще си бучна едно цвете на ревера. Значи дрескодът е брошка-цвете за днес, да знаете.
Усмихвайте се и обичайте деня си! Поздрави от Синоптичната служба!

Няма коментари:

Публикуване на коментар