24.02.2013 г.

Равноделна неделя

Синоптичката вчера ползва един ден отпуск и се изнесе в Странджа, заедно с един автобус четвъртокласници и бойните им госпожи Соня и Неша. Няма лоши метереологични условия за ентусиастите, които достигнахме Малко Търново и превзехме селата Бръшлян, Българе и Кости. И в мъглата и росата Странджа е великолепна. Усещането за нея и сега е, че наистина е "хасекия" - Хасекия – привилегирована земя, освободена от данъци. През турското робство било забранено турчин да преминава през вътрешността й, яздейки подкован кон, за да не смущава конският тропот спокойствието на местните хора. Налагало се тези, които навлизали в границата на Хасекията, за разковават конете си, а онези, които излизали, да ги поставят отново. Точно на тази гранична зона, вместоГКПП, в ония смутни времена изникнала ковачница, за да се изпълнява стриктно султанският ферман.
И разни други неща мога да ви разкажа, но нека се поотърся от видяното и да ги систематизирам във фоторепортаж - формат Фейсбук.
Така ще имате и бонус след вчерашното отсъствие на Синоптичката. Беше хубаво преживяване с невероятни сърцати и сладкодумни разказвачки навсякъде, където бяхме. Може да се каже, че нашата група откри туристическия сезон в Странджа и хората много ни се радваха.
Сега на всички вас желая една красива неделя, светли пътища, накъдето ви отведе сърцето, интересни преживявания. Нали и древните са казала "Да живееш във време на промени дано!".
Спорна, систематична и равноделна неделя!

Няма коментари:

Публикуване на коментар