26.03.2013 г.

Моите думички за Благовещение

Мили приятели,
На този свят ден – Благовещение – Таня и целият екип на Книжарница „Хеликон“ в Стара Загора отново ни събра, за да споделим заедно радост и вълнение. От празника, от общуването ни, от книгите, от музиката. Да споделим радост.
Велика и несравнима с нищо радост е, когато жената научава, че ще стане майка. Радост  съкровена и тиха е, когато държиш в ръцете си книга и усещаш аромата и. Радост е, когато се намяташ с музиката като шал и чувството, как тя те топли и сгрява. Неслучайно майка, книга, музика – все са думи в женски род. Не е никак случайно!
Откакто е създадена на Божия свят Жената е пазителката на Радостта в един дом. Жената държи на сребърно или златно синджирче на врата си сребърното или златно ключе към сандъчето, в което се пази Радостта на дома. Жената го отключва с тънките си пръсти сутрин и го заключва вечер, че и Радостта да почине и поспи. И да не отлети.
Често Жената –на рамото си с Радостта – вземат Книгата и заедно тръгват на далечни и близки пътешествия. Отиват до вълшебни страни, висят над страховити бездни, летят с дракони, гмуркат се с русалки. Няма невъзможни неща за тези, които сме се родили жени. Ето още един пример– представете си - всяка вечер ние късаме по един чифт пантофки от пътешествия насън. Ето затова магазините за обувки са толкова много.
Нищо че книжарниците са пъти по-малко. Виждате сами как работи индустрията на книгата – храни  останалите производства, въпреки че тук засегнах само обущарското.  Не мога да не цитирам пак израза „В началото беше Словото…“. Така е – а след Словото тичаме ние с чисто новички пантофки, готови за скъсване от носене в светове лъчисти и безбрежни….
Благодаря много на любезната покана на Таня да кажа няколко скромни думи пред вас! Блага вест на днешния ден е, че сме живи, здрави и заедно. Блага вест е, че можем да помогнем с някоя и друга закупена от нас  книга на  този прекрасен дом  - Книжарница  „Хеликон“ в Стара Загора. Блага вест е, че сме учени, изучени и четящи хора. Представяте ли си да живеем в някой друг век и да се търсим със свещи по улиците?! А  да четем на кандилцето вечер?! 
Радвам се, че тази вечер с нас са музикантите от Трио „Реверанс“. Чаровниците от триото знаят и още един език повече – езикът на нотите. На него също се разказват велики истории!
Желая на всички вас здраве, още мир и добро в домовете ви, място и достатъчно средства за книги и за музика, които носят в сърцата ни чиста Радост.
ЧЕСТИТО БЛАГОВЕЩЕНИЕ!
 Уляна Кьосева

Няма коментари:

Публикуване на коментар