2.04.2013 г.

Приказен ден - по Андерсен

Добро утро! Беше невероятна нощ, сетих се защо. Защото днес е роден на белия свят най-чудният му разказвач - Ханс Кристиян Андерсен. Затова е и Международен ден на детската книга. Снощи гледах оперна приказка, тази сутрин четох андерсенови приказки...Изобщо и въобще съм се отнесла, ще знаете.
Андерсен е не само и просто велик разказвач. Той пише за децата като за големи хора и за големи хора - като за деца. Страната на детството за него е страната на зрелите хора в умален модел. Няма детски думички, умалителни, възклицателни, наподобяващи, глезави, къдрави...Той пише за детето, което разбира живота, а те децата са такива. Ние само си мислим, че нещо ги учим. Те разбират живота, многократно съм се убедила в това. Приказките на Андерсен са зрели и мъдри, много човечни, много лични. Уж приказки, а не са за измислени страни, морета и задморски хубавици. Толкова истински и жив живот има в тях. Образи, с които си говориш на улицата. Обикновена магия. Необикновени приключения на делника. Поуки, които може да срещнеш и в купчините зарзават в най-близкия зеленчуков магазин.
Красота е този Андерсен! Днес непременно прочетете нещо от него, може и от компютъра. Шефът ви ще помисли, че творите нещо много важно, което ще му донесе купища пари и слава. А вие ще сте се зачели в приказка.
Аз ви подарявам една, която свързвам със снощната - за китайската принцеса Турандот. Така денят ми е приказка след приказка. Приятно четене и приказен ден!
http://chitanka.info/text/4821-slavejat


Няма коментари:

Публикуване на коментар