10.05.2013 г.

Петъчно и мечтателно политично

Добро утро! Един петък е отпочнал - красив и свеж и приятен. Не знам защо ми се струва, че днешният 10 май е важен ден?! Вчера беше важен ден, утрешният 11 май също е, но днешният? Понякога някой ден започва като особено важен ден. На петъците важното е, че са последни работни дни и усещането е за волност, особено от ранния следобед нататък.
Днешният е сочно зелен, млечно зеленото на пролетта е очарователно, после повяхва  от силното слънце. Сега градът е най-красив. Днес вече каквото беше-беше откъм предизборна какафония, свършва се. Утре ще се размишлява и почива и в неделя - ще се гласува.
Предизборните битки са интересни по замисъл пиеси. 45 дни обикаляне на кандидати из трудови и творчески колективи.За 45 дни да накараш някой да повярва в теб. Като сам не знаеш, какво ще правиш в останалите 4 години, ако те предпочетат.
Забелязали ли сте, че има дефицит на хора с мечти? Не само от кандидатите партийци. След 2 години това остро ще се забележи в местните избори. Тези сегашните, би трябвало да са малко по-практични. Забелязали ли сте, че няма хора на културата в листите? Тук-таме се появява по някой, който е нещо като любител-културен ентусиаст. Взираме се дали поне има четящи хора сред кандидатите. По моите скромни наблюдения Четящият човек има едни особени скули, които особено силно личат при замисленост на физиономията му. А замислеността е обичайно състояние на Четящите, тя е тяхното ходене по земята.
Чудя се, кой ли ще излезе и ще каже - време е за модерно образование на мислещи хора на 21 век и за култура, която може спокойно да достигне неограничени висоти?!
Това също остава, уважаеми кандидати. Не само асфалта, бетона, варта и киреча в улици, тротоари, магистрали, проекти, междублокови пространства, тунели под Шипка, четирилентови пътища и тн.
След 4 години ако сеете малко по-съсредоточено на духовната нива, може да кажете: "Спокойни сме. Сърцето на града /държавата/ работи ритмично и не се задъхва. Хората са задружни в доброто и реализират мечтите си. Поетите написаха най-хубавата музика. А музикантите изсвириха най-хубавата поезия. Реализирахме мечтите си."
Хубав петъчен ден и добре си мислете за неделя!!!! А в събота на празника на Светите братя Кирил и Методий да идете в 11,00 ч. в Театъра на концерт с песни и арии от български композитори. Със здраве!




Няма коментари:

Публикуване на коментар