16.05.2013 г.

Приливната вълна на Творчеството

Нежно утро е тази сутрин. Победата е извоювана, зарята е изгърмяна. Абитуриентите са изпратени от родното училище - да почетат сега за матурите, да преминат и през парада на суетата /бал/. Сега малко тишина, малко спокойствие, малко музика, малко вглъбяване...
Денят е прекрасен за дантели, романтични финтифльошки, закачливи шалчета - каквото си изберете. Месец май предизвиква към игра и забава. Вече е топло, но не чак толкова, че да сме примрели от жега. Зелено е и то свежо и буйно - дори и в мислите. Цветно е - навсякъде по улиците, в очите и в усещанията.
Снощи децата бяха толкова оригинални, толкова интересни - на изпращането на Випуск 2013, Езиковата. Къде отиват после всички тези приказни деца? По света и разпръснати в София?! Събират се там по протести и на концерти като този на Депеш Мод? Като ни гледат какви сме, не искат да осмелят да ни управляват. Отщява им се...Може би още малко време и търпение и ще стане. Ще намерят мотива си да влязат в политиката невероятните ни деца. Но не и на този етап.
От определено време следя как вълната на Творчеството залива много хора у нас. Първо-децата, после - и възрастните. Страхотна приливна вълна е дошла. Все повече хора нещо майсторят, творят, ръчкат, ровят....Творят в дома си, правят ателиета, отварят галерийки, школи и тн., овладяват нови техники, украсяват пространства, градинарстват, пекат хляб, много и вкусно и сложно готвят, пишат в блогове и ФБ....Мисля си, че колкото времето и обстановката навън са по-зловещи, толкова по-силен огън палят в себе си хората. За да не спадне вътрешната им температура и се превърнат във вегетиращи полу-човеци.
Все повече хора се спасяват в Изкуството, което е просто прекрасно, лирично, светло, вдъхновяващо.
Така че днес нарисувайте себе си ярко и дантелено, сложете слънчевите очила /задължително от Оптика, да ви припомня/ и смело напред в деня! Поздрави от Синоптичната служба!


Няма коментари:

Публикуване на коментар