18.03.2014 г.

Бъдете на цветя и вие самите - цветя

Добро утро, добро утро! Ще бъда добре възпитан човек-патриот, който уважава труда на българските артисти в който и да е бранш и няма да кажа нищо за постановката снощи. Но претъпканата зала на Операта ме удиви още веднъж, бих платила за професионално изследване на профила на старозагорската публика в този салон. О,даааа....Мислех си снощи, че като си имал високи очаквания и си дал 20 лв за билет, няма как да не изразяваш възхита и одобрение и да направиш така, че всички други да разберат на какъв култов спектакъл си бил.Просто няма как. А като дадеш 8 лв. за билет за операта, ти си плащаш и височайшето право да критикуваш, да не ти харесва, да искаш повече, нещо по-добро, нещо гостуващо, абе....нещо друго. "Чуждата кокошка-патка", рекъл народът ни. Каква височайша правда в три думи!
...Потърпете ме да говоря истината, докато съм в "дупката" около и малко след рождения ден, обещавам че после пак ще разтягам розови локуми. Но сега не мога, поради черната дупка. И от това, че ми е болно за хората, които правят изкуство в този град, в тази опера. Иска ми се салонът да е претъпкан като снощи....А довечера ще е рехав, ама много рехав...А младоците и двете разкошни дами така си заслужават! Учителите няма да доведат децата и този път, да ви кажа ли защо...Айде нека завърши и бате Радо, май не ми се говорят повече истини.
За тези, с които довечера ще сме на опера да кажа - няма да съжалявате нито за миг. Музиката не подвежда, не лъже, не мами, не примамва. Тя не е герой от ТВ сериал, секс идол, който искате да видите на сцената -"ауууууууу, ами и на живо е готин, ами ако е до мен в леглото, какво ли ще стане...."? Музиката си седи кротичко в ъгъла, не чака ред, не се състезава с никого, тя чака да я открият...Скромна е, а това не е качество за ценене в днешно време. Няма пари да се рекламира, дават и награди на Оскар-ите, но вие не виждате оркестъра, който е свирил или диригента, който е дирижирал. Музиката хем има, хем няма лице. Разкрива го само пред този, пред когото си иска. Тя е силно интуитивно същество. Притежава свойството да изчезва внезапно, ако усети фалш, лицемерие и злонамереност. ....
Моята вторнишка утринна проповед отлага музикално поантата, а трябва да се надигаме за работа. Работа ни чака на културния фронт в наше село голямо, още хубаво. С вчерашната бяла риза ме одобри мало и голямо. Затова днес ще си сложа пак нещо "ризесто" и романтично с цветенца, пролет иде със страшна сила. Голяма красота са тез цъфнали дървета!
Поздрави от Синоптичната служба, бъдете на цветя и вие самите - цветя!

1 коментар:

  1. Вчерашният театър в Операта... една дълга тема за възмущаване. Обидена съм, честно казано. Не можеш да пълниш залата с едно име и накрая то да играе 5 минути и да не благоволи дори да излезе в края на спектакъла:(

    ОтговорИзтриване