20.05.2014 г.

Вторник на точки и калинки

Добро утро! Красива бяла светлина върху сивите сгради - ясен знак за хубаво време днес. Даже хубаво, хубаво...Даже липите се опитват да почват да ухаят, някъде из улиците се усеща подготовката им за тези дни, които са най-любимите ми в Стара Загора. Когато липите ухаят. Това се казва туристическа атракция в иначе свръх спокойния, лежерен провинциален град в Тракия. Когато ухаят липите е романтично, особено, единствено, уникално, разпознаваемо през девет планини в десета.
Тези дни е и най-хубавото време да се посети Стара Загора. После тя се превръща в един град, в който е удобно да спреш на път за морето. През лятото всичко стихва и всички търсят сянката и водата. Градът функционира само административно, така да се каже. Чедата му търсят климатиците през деня и алеите на Аязмото след работа и нощем. Ни вятър не повява, ни птичка не пее, образно посочено. Медиите търсят новини и са готови да отразят всичко, що мърда, диша и шава. А пък ако извиси и малко ръст, ще го направят национален герой. Стара Загора е много мълчалива през лятото. Сега и се приказва и то много. То събития, то култура, то чудеса от подвизи и слава ще са до края на юни и някъде средата на юли. Нека, няма лошо...Но смесването на разнородна духовна храна не е добре за храносмилането. В пролетта обаче кой ти гледа - отрупваме шведската маса и кой каквото си вземе. Някои си вземат само любимото, повечето товарят чиниите както им падне. Сега се е паднало!
Сега ни очакват едно през друго филмов фестивал /бих казала че миналогодишния беше тъп/, после джаз-фестивал /традиционно добър, защото го прави Венци, разбира се/, после се задаваме ний, Операта на Античния форум с едно познато и две премиери. Може и театърът да извиси ръст, те правят някакъв фестивал на античната драма, но не съм сигурна всяка година ли е...В хубавото време вечер е разхладително по камъните на Форума, но задължително и с връхна дреха за по-късните часове. Разбирам, че ще почва или е почнал ремонт на Летния театър в Аязмото, което също е добра новина. Към него се стига по романтични алеи за среднощни прегръдки в прохладата.
....Така, за днес прогнозата е определено романтична. Затопли се и е време за дързост и красота. Дрешките върху нас стават по-малко и по-леки, ммммм най-накрая. Днес е ден за точки, ще сложа любимата си рокличка и ще стана като една от калинките, дето довечера ще танцуват в Операта. Цяло ято малки калинки-балеринки на сцената, поне 30 на брой- това не е ли на щастие, кажете ми?!
Желая ви прекрасен ден, много необикновен и да имате макар и един, но спомен за цял живот - специално от днешния ден!
Поздрави от Синоптичната служба!


Няма коментари:

Публикуване на коментар