23.05.2014 г.

Предпразнични бесове на тема Култура

Добро утро! Скъпи приятели, Вашата синоптичка снощи едвам преживя пак поредната разтърсващо прекрасна вечер с концерта в Операта. Много щеше да ви стане да напиша във ФБ как се чувствам, щяхте сериозно да се безпокоите за моето здраве - от толкова летене по седмото небе...Сега ми е трудно да разбъркам радостта с болката от всичко, което вчера стана в Операта. Но ще ви го разкажа - то е една съвременна приказка за милата ни България в представителната извадка на "наше село".
Безумно примесване на общински награди "Стара Загора" с награди на Тракийския университет за 40 години висше образование в града. Церемония, която започна в 18 часа и не беше завършила за началото на концерта в 19, когато идваха хора, купили си билети за да гледат и слушат точно това. Тълпа от медии, тъпо снимащи всяка награда, защото на сцената е самият кмет и после ометени до шушка за концерта. Същото и с културните дейци, ПОКАНЕНИ специално, защото този концерт е Празничен и е за 24 май. Някак си е жалко...В залата останаха и се върнаха хора, които в мнозинството си не знаеха на какво точно присъстват. Звъняха телефони и дори се водеха разговори. Тъжно, много тъжно, защото цели редове на балкона бяха запазени за културните дейци на Тракийски университет, както видях табели. Това е Вива Академия, Вива Професорес???! Потресаваща картинка. Наградените със специалната награда "Млада Загора" изхвърчаха навън да празнуват може би по дискотеки и барове.
Чудя се дали утре да ида в блока на културните дейци в шествието за 24 май? Обидно ми е от цялата организация, която видях снощи и не знам маха ли ми се на местните велможи на празника, който не могат да празнуват и почетат  както си му е редно. От ходене по предизборни агитки, никой от тях не остана в залата на Операта за концерта. Никой. Та камо ли да се качи на сцената да поздрави нашия рожденик, чийто юбилей чествахме. Е че как, то трябва да изтърпи и цял концерт преди това.....
Благодаря от сърце за всичките материални придобивки, проекти, фитнеси, финансирания на културния, в частност-оперния живот /не е малко и го оценявам/, но 24 май е ВЕДНЪЖ в годината и заслужава да бъде почетен както си му е реда - с оставане един единствен път в годината в залата на тази опера, чието изкуство може и да не харесваш и разбираш, но Е РЕДНО ДА СИ ТАМ. Само по повод този празник, ако може.
Иначе и за концерта не мога да разкажа,още го преживявам. То беше могъща работа...Красиви и талантливи български мъже, които имат гласове като атомни електроцентрала. И сълзата в очите на Сашо Марулев, която видях дори от балкона...
Ще поразмишлявам днес, тази вечер дали да ида на утрешното шествие - все пак никога не съм пропускала и година, откакто го правим в "наше село". Може би ще ида, защото това е МОЯТ празник. Може би няма да ида, защото ми е яростно обидено от снощи. Моля наградите за 24 май да не се връчват повече в Операта, а където и да е другаде....А ако са в Операта, да бъде поканен актуален бенд или изпълнител, в съзвучие с масовия вкус и предпочитанията на местната власт. Включително и на дейците на културата, науката, образованието....Не замествайте коктейла с  концерт, започват с К но правилния отговор е - "к" като коктейл.
Това не е прогноза, бройте го в рубриката "Когато гледаш право в очите" или там както я бях нарекла...
Спорен ден и хубав празник утре! Най-хубавият български празник - 24 май!


Няма коментари:

Публикуване на коментар