21.05.2014 г.

Сряда - почивка след вчерашния необикновен ден

Добро утро и честит празник Свети Константин и Елена днес! Цялата седмица ще бъде празнична и приказна, то се видяло и познало от понеделник още. Интересно е, че в понеделник вечер бях толкова унила, а снощи - на седмото небе, както написах и във Фейсбук, да не забравят хората, че може да изглеждам голяма и умна /понякога и хубавка/, но съм си един детко и наивитет дълбоко навътре. Вчера беше голям ден, истина ви казвам.
За Балетната вечер в Операта ще пиша отделно, не на всеки му се четат моите писанки за култура. Една моя идея, реализирана на сцена, се случи просто, естествено и прекрасно. Магията стана.....
След балетната вечер и по време на цигарите, които пуша една от друга от вълнение, на входа у дома ме сполетява друга новина и тя връхлита като топъл вятър. Уважаеми старозагорци, вчера двама не-местни родом хора, но толкова старозагорци, колкото редица местни не са, получиха награда "Златен век" лично от Министъра на културата. Изключително се радвам за Светла Димитрова, която доскоро беше и за мен си остава Директор на Историческия музей в града ни. Така е и записана в съобщението на Министерството на културата - директор. Точка. Това е. Местното патриотарско движение, радетел на това Светла да не е директор вече и да е без работа, може да излезе с цял специален брой на в."Национална Бизнес поща" за грешката на Министъра и подопечния му пресцентър в изписването на длъжността.
Този наш град Стара Загора в последните години стана град на шамани и окултисти, на хора, които търсят изчезнали градове, броят кости и смятат на колко точно над 8000-те години е Стара Загора,  коват мраморни плочи върху паметник, защитен със закон, делят  хората на соросоиди и правоверни, обиждат с отвратителни думи с години от страниците на "вестник" Национална бизнес поща, държат ръката на властимащите да подписват документи и съдби. Моя милост също беше громена в няколко броя на вестника, като първо плаках от обида, а после се възвеличах до герой в собствените си очи. Да живееш в град, в който всеки, поискал да покаже малкия си пръст над средното ниво и затова да бъде спъван, наказван, уволняван и линчуван, си е изпитание и закалка.
Само че професионализмът се награждава с награди - от когото трябва и там, където трябва. Вселената си знае работата. Вчера награда е получил и Марин Добрев, директор /все още/ на Художествената галерия в Стара Загора. Все още, защото не е попаднал в списъка на местните шамани, които кадруват в "наше село". И защото конкурсът за неговото място се прави в Министерството на културата, не в Общината. Марин Добрев е човек-критерий за града ни. Както Светла, както Снежана /и тя не е вече директор, и нейният конкурс се състоя в Общината/. Марин е безначален и безкраен, невероятен естет, Сладкодумник, какъвто не съм срещала скоро. И не само в Стара Загора. Никъде наоколо. Такава дарба да говориш и то толкова хубаво в материята, в която свободно се разхождаш - има само Марин Добрев.
От сърце, искрено и лично /при мен няма как да е другояче, освен да е лично/, се радвам за отличията на Светла и Марин. Горда съм, че ги познавам и двамата!
Понеже камбаните биха в ранни зори за днешния голям празник Свети Константин и Елена, сега се разрових какъв ден пък да е бил вчерашния и се зачетох в житието на светията му - Свети Таласиий - колко перипетии само е преживял милия, а е бил на 20 години!
Днес стискал палци и желая от сърце успех на всичките гарджета, които ще държат матури - в 12 и в 7 клас, да са уверени и да им спори писането!!!!
Светъл и лъчезарен ден и много хубави новини! /дрескод - разбира се рокля, днешният празник е много женствен по своему, нестинарите играят в този ден/

Няма коментари:

Публикуване на коментар