30.06.2014 г.

Положително, арт, нестандартно, усмихнато....Пловдив

Добро утро! Ето, Синоптичката се завърна от обмяна на опит и зареждане на батериите в братски Пловдив, където пребиваваше по покана на приятелката си любима от детството Петя /Петенце, Петьофи, Червенорозка/. Ако кажа, че бяха красиви дни, ще бъде разумно казано, но ще бъде малко. Може би разумно е по-добре. Другото, неразумното, вълнуващото, красивото, трепетното, игривото- ще си го запазя за себе си. Но не си го спестих, както с годините става - сами си спестяваме много емоции, самовъзпитаваме се, самостопираме се и тн.
От обмяната на опит наблюденията ми сочат, че Пловдив е един позитивен град. Не само, че се чувствах добре, но и спах три нощи непробудно, много дълбоко и спокойно /тук се мотам явно нещо из леглото и събирам чаршафите в странни фигури/. Не заваля ни веднъж, макар че се мръщеше. Има положителна енергия в Пловдив. Казват, бил изостанал в икономическо развитие от Стара Загора. Може, няма да гледам сега публикации, защото тази тема не ме интересува. Но в духовно не е изостанал - така, както Стара Загора. Според критериите на местните може да има връщане назад, но според мен няма. В момента тече някакво събитие Дизайн уик - за младите и авангардните, на Античния форум - опери на открито при пълен форум, на главната - изложение на италиански работи за похапване, забелязах афиши на още един Театрален фестивал, доста афиши за гостуващи постановки и то подбрани добре - явно Общината знае как да дава разрешения за ползване на залите и. На Античния театър, във вечерта на "Травиата" - много млади хора. Да ти стане мило и драго за тази публика. Искаше ми се да я извозя с автобуси към наше село, че са и се порадвам и тук. Умна, културна, много арт....Любопитна и интелигентна. Интелигентността в много голяма степен е и любопитство. Да оставиш предразсъдъците си и его-то някъде до черпака в чекмеджето у дома и да отидеш да се порадваш на Изкуството. Защото то е създадено за радост, не за коментари "харесвам, не харесвам". То е за радост и винаги си струва. Така....Та затова им се случват нещата на културния фронт на братятя пловдивчани - умни са, интелигентни, напредничави, любопитни, нестандартни и главното - позитивни. Затова си имат и хубаво време и всичко там каквото трябва по куверт.
За гостуването ми у Петенка...то е трудно да разкажа и е лично. Във всеки случай моя милост не беше ходила ни в Стария град, ни в Раковски, ни в близкото село дето е катедралата Архангел Михаил със стъклописите, напрегръщах си братовчедчето Данчето, която си е върнала смеха и е същото усмихнато облаче от детството....Запознах се с Мимката, намерихме Павлинка от детството, със сладури от Раковски, общувах си сърдечно с Музиканта на 2013 година Маестро Димитров.....Чудеса  всекидневно...
Сега ми е спокойно и замечтано. Може би така ще изкарам днешния ден, а предполагам и седмицата. Ей, магия е този Пловдив - нека расте и не старее и да е все така хубав и арт.
Дрескодът днес е моряшки, защото всичко, което ми харесва - го оприличавам на морето. Дори в събота вечер и вчера из центъра на Пловдив имаше един класически морски бриз, ако щете вярвайте. Може би ще трябва да си напиша пътеписа за Филибето, поне да си запомня спомените в ред и последователност някаква...Може би. Сега след 3 перални вчера, готвене и попочисване - животът се намести в релсите си. И ще си кара по тях - до следващата спирка на някоя приказна гара.
Хубав и усмихнат ден! Поздрави от Синоптичната служба!



2 коментара:

  1. Стопли ми сърцето с този кратък пътепис! Моят роден град! Има някаква магия в него, нали?

    ОтговорИзтриване